forrude

Har du fået et mindre stenslag og overvejer om det er tid til at skifte ruden? Det kan være fristende at køre videre, og håbe på at det går. Man vil dog altid finde ud af, at stenslaget ikke forbliver samme størrelse – selv hvis der ikke kommer flere sten på ruden, vil bilens rystelser og presset fra vinden få stenslaget til at udvide sig, og lave lange brud i glasset. Hvis man har is i maven, finder man måske ud af, at ruden jo “sidder helt fint!” selvom den ser smadret ud, med flækker fra hjørne til hjørne. Det er dog en rigtig dårlig idé – ikke nok med, at politiet gerne deler bøder ud for den slags dumheder, det kan også koste dig dyrt. Med dyrt tænker jeg ikke bare på Udskiftning af forrude pris, men også på dit livs sikkerhed – en kompromitteret rude beskytter dig langt mindre i et eventuelt færdselsuheld. Du har også et nedsat udsyn, hvilket øger risikoen for uheld – begge dele ting, det ikke kan betale sig at risikere fordi man vil spare en forrude pris.

 

Tegn på Forrude-Problemer #1: Stenslag

Du kører ud af en landevej, og pludselig siger det “TSCHKKK!”. Der er nu et grimt, rundt mærke et eller andet sted på din rude, og du tænker “Ej altså!”. Det er skide irriterende, og der er ikke noget at gøre ved det. Man kan køre nok så pænt, men grusstenene er ligeglade – de flyver sig en tur, og en gang imellem lægger den tur forbi til landing på din forrude. Når du får et stenslag, bør du kigge på skift af forrude med det samme. Så snart du ikke længere er ude at køre, så find nummeret til dit autoværksted og find ud af hvordan du skal håndtere det. Det er utroligt fristende at køre rundt med det, da det ikke ligner alverden – men husk at problemet løbende vil blive forværret, og at du allerede har en rude der er mindre stabil end den bør være.

 

Tegn på Forrude-Problemer #2: Dårligt udsyn

En rude kan også blive slidt over tid. Man kan gøre meget for at undgå dette: brug den rigtige sæbe, skift vinduesviskerne og pas generelt godt på ruden. Hvis du bruger den forkerte sæbe risikerer du at ødelægge filmen på glasset, og gøre ruden mere sårbar. Nogle typer af sæbe har endda små granulater der kan ridse ruden, og gøre den meget svær at se igennem. Andre typer sæbe (der vel at mærke ikke sælges som forrude-rens, men kan findes i mange husholdninger) kan ske at lægge deres egen film hen over ruden, som giver regnbue-farvede bølger hen over ruden hvis man kører i stærkt sollys. Disse kan virke attentions-nedsættende og øge risikoen for uheld. Slidte vinduesviskere kan ligeledes risikere at ødelægge ruden. Med alderen bliver gummiet slidt, og begynder at samle snavs op fremfor blot at skubbe det væk. Når snavset – der inkluderer sandkorn – derefter køres over din rude, ridser de hele vejen. Dette kan typisk også ses, selvom ridserne er små, og giver et dårligere udsyn.

Se også reservedele til hvidevarer lige her